ЦУКОР, кру, ч. 1. Продукт харчування, солодка на смак біла кристалічна речовина, що виготовляється з цукрових буряків, цукрової тростини та ін. Дарка ж приходила додому з порожніми руками, хіба що грудочку цукру Прісьці принесе (Л. Укр., III, 1952, 640); Жовтавий цукор розсипався в склянці І осідав, мов паморозь, на дні (Бажан, Нашому юнацтву, 1950, 80); Отут, біля грабини, і залишилася неширока мережка дивовижно буйних кленів. Колись кріпаки Стадницького з їхнього соку добували собі кленовий цукор (Стельмах, Хліб.., 1959, 77); *У порівн. Бортрадист широко посміхається, показуючи зуби, білі, як цукор (Перв., Дикий мед. 1963, 4).

&9671; Цукром не годуй - те саме, що Хлібом (медом) не годуй (див. годувати).

2. перев. мн. цукри, ів, спец. Назва ряду органічних сполук перев. з групи вуглеводів. В місцях відкладання, залежно від виду рослин, у тій чи іншій кількості утворюються крохмаль, інсулін та інші форми, які називаються складними цукрами (Добрива.., 1956, 13).

Солодовий цукор див. солодовий; Фруктовий цукор див. фруктовий.