12 серпня 2019 на 78-му році обірвалося життя Віталія Вікторовича Жайворонка — визначного українського мовознавця, доктора філологічних наук, професора.

У нашому Інституті Віталій Вікторович працював (з перервами) з 1969 р.: молодший, старший (1988), провідний науковий співробітник (1991). У 1990 р. захистив докторську дисертацію з перекладознавства (за фахом «українська мова», «російська мова»). У 1992 р. здобув наукове звання професора. Нагороджений почесними грамотами Президії Верховної Ради УРСР (1985), Національної академії наук України (2005), Кабінету Міністрів України (2010).

Віталій Вікторович належав до провідних, найбільш досвідчених українських лексикографів. Брав участь в укладанні та редагуванні таких фундаметальних видань, як тлумачний «Словник української мови» в 11 тт. (1970–1980), «Словник скорочень в українській мові» (1988), «Російсько-український словник» у 4 тт. (2011–2014), великий тлумачний «Словник української мови» (2016).

Також у доробку В. В. Жайворонка — понад 100 праць із лексикології, стилістики, синтаксису української мови, перекладознавства, лінгводидактики. Підсумком його студій в галузях етнолінгвістики та лінгвокультурології стали монографія «Українська етнолінгвістика. Нариси» (2007), словники «Знаки української етнокультури» (2006), «Антологія знаків української етнокультури» (2018). Ці видання здобули велику популярість в усіх, хто цікавиться українською мовою та народною культурою.

Упродовж багатьох років Віталій Вікторович передавав свої знання та досвід новим поколінням філологів у вищих навчальних закладах України та за кордоном, знайомлячи їх з останніми досягненнями лінгвістичної науки. Під його керівництвом пройшли підготовку висококваліфіковані наукові кадри, майбутні викладачі і дослідники, які плідно працюють у різних царинах лінгвістичної науки.

Пам’ятаємо Віталія Вікторовича як чуйну, світлу, інтелігентну людину, як невтомного трудівника на мовознавчій ниві.

Колектив Інституту висловлює щирі співчуття рідним, друзям і колегам Небіжчика.

 

Вічна Йому пам’ять!