22 березня 2019 р. на 87-му році обірвалося життя Віри Юріївни Франчук – визначного українського науковця, фахівця в галузі історії східнослов’янських мов і слов’янського мовознавства, історичного літописання й текстології давніх рукописів, визначної дослідниці наукової спадщини Олександра Потебні, багаторічної працівниці Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України, професора, доктора філологічних наук.

Становлення Віри Юріївни як науковця відбувалося в стінах Харківського державного університету ім. О. М. Горького (нині – Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна), у цьому виші вона здобула вищу освіту та навчалася в аспірантурі. З 1958 р. Віра Юріївна почала працювати в Інституті мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України (референтом, згодом – молодшим, старшим, а з 1990 р. – провідним науковим співробітником). Кандидатську дисертацію захистила 1961 р., докторську – у 1989 р. Виконувала обов’язки члена комісії з історії славістики при Міжнародному комітеті славістів.

Віра Юріївна Франчук залишила понад 250 наукових праць з історії української та російської мов. Зробила внесок у координацію вивчення історії славістики загалом. У її доробку – індивідуальні монографії «Наречия, образованные от прилагательных, в русском литературном языке ХVІІІ в.» (1961), «Олександр Опанасович Потебня» (1975), «Киевская летопись. Состав и источники в лингвистическом освещении» (1986), «Літописні оповіді про похід князя Ігоря» (1988), «Олександр Опанасович Потебня. Сторінки життя і наукової діяльності» (2012). Була також співукладачем «Російсько-українського словника» (в 3-х т.; 1968), «Словника української мови» (в 11-ти т.; 1970–1980).

Віра Юріївна — ініціаторка проведення численних наукових конференцій, присвячених біографіям і творчому спадкові видатних славістів. Дослідниця згуртувала лінгвістів для створення таких збірників, як «О. О. Потебня й актуальні питання мови та культури» (2004), «Ватрослав Ягич і проблеми слов’янознавства» (2015), «Віктор Іванович Григорович. Життя й наукова спадщина» (2017) та ін.

Усі її праці є значним внеском у вітчизняну лінгвістику. За заслуги в розвитку науки про мову її було відзначено преміями імені О. О. Потебні (1999) та імені М. І. Костомарова (2004).

Віра Юріївна відкрила шлях у наукове життя багатьом талановитим мовознавцям. Її цінували й поважали колеги – за розум, мудрість, вірність улюбленій справі. Світлий образ Віри Юріївни Франчук назавжди залишиться в пам’яті усіх, хто мав радість спілкуватися з нею і кому вона стала добрим другом, надійним порадником та гідним наставником.

Колектив Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні висловлює глибокі співчуття рідним, друзям і колегам Небіжчиці.

Вічна Їй пам’ять!