На виконання Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022–2032 роки за дорученням  Віцепрем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук в Інституті мовознавства ім. О.О. Потебні НАН України 14 березня 2023 р. відбулася нарада з питань вироблення правопису кримськотатарської мови з використанням алфавіту кримськотатарської мови на основі латинської графіки, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2021 р. № 993.

У нараді взяли участь голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, директор Інституту мовознавства ім. О.О. Потебні НАН України Богдан Ажнюк, працівники Інституту сходознавства ім. А.Ю. Кримського НАН України, кафедри тюркології Київського національного університету імені Тараса Шевченка та кафедри східної філології Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського, представник Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, дистанційно долучалися до участі в нараді постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, заступник голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Ігор Лоссовський та інші учасники.

Обговорювалися питання створення Комісії з питань правопису кримськотатарської мови, принципи формування персонального складу комісії, порядок її роботи та першочергові завдання, координація діяльності державних і громадських інституцій з питань кодифікації кримськотатарської мови.