Кінець літа приніс нам журливу звістку… Перестало битися серце Івана Юхимовича Гальчука – кандидата філологічних наук, ученого секретаря Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні, доброї та світлої людини.

Уродженець Тернопільщини, випускник Чернівецького університету імені Юрія Федьковича, він навчався в аспірантурі нашого Інституту (в академіка В. Г. Скляренка), успішно захистив дисертацію з історії акцентуації суфіксальних іменників чоловічого роду в українській мові. У наступні роки продовжив обраний напрям досліджень, написавши цикл статей, присвячених, зокрема, історії наголошування запозичених слів. Та по-справжньому таланти Івана Юхимовича розкрилися на організаційній ниві. Багаторічний «начальник штабу» нашої установи, він на незмінно високому управлінському рівні дбайливо забезпечував усю її поточну діяльність. Упевнено тримав руку на пульсі інститутського життя, радів успіхам колег і разом з ними переживав їхні труднощі, бо був людиною товариською і щиросердною. Виношував багато творчих планів, цікавих задумів, які, на жаль, не судилося втілити.

Сьогодні ми гостро відчуваємо непоправну втрату і глибоко сумуємо. Світлий образ Івана Юхимовича Гальчука назавжди лишиться в пам’яті його близьких, друзів і колег – усіх, хто мав радість спілкуватися з ним і кому він підставляв своє незрадливе плече допомоги та підтримки.